Bloedsuiker niet op orde?

Bloedsuiker niet op orde bij diabetes?

Heb jij diabetes en krijg jij je bloedsuiker niet op orde? In dit artikel ga ik hier uitgebreid op in.

Er zijn van die periodes dat ook ik mijn suiker niet op orde krijg. Met name als ik een hypo heb gehad, werkt dat altijd nog een poosje door, soms wel 12 uur lang. Het blijft dan schommelen, bijstellen, meten, water drinken.

Ongrijpbaar proces

Heel vervelend omdat de bloedsuiker vaak zo ongrijpbaar is. Gelukkig zijn mijn waarden vaak wel goed, maar verander ik iets aan het patroon, eet ik op andere tijden, eet ik andere dingen (meer koolhydraten) of sla ik een tussendoortje over dan kan ik erop rekenen dat de suiker op de hobbel is.

Invloed van stress op het bloedsuiker

Ook wanneer ik minder kan bewegen door bijeenkomsten, opleidingen, lange autoritten of  id. dan verneem ik dat direct. En dan zijn er ook nog factoren waar je echt geen enkele invloed op hebt, zoals koorts en griep. Ook stress is een belangrijke factor die meespeelt in de waarde van de bloedsuiker.

 

Bloedsuiker niet op orde?

Frustrerend

Kortom voor mij allemaal nog wel verklaarbare afwijkende bloedsuikerwaarden maar er zijn ook genoeg mensen met diabetes die gewoon het patroon volgen maar alsnog de suiker niet op orde krijgen. Hoe frustrerend is dat? Het idee dat je de controle kwijt bent over je lichaam? De stress en frustratie die hieruit voortkomt is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor lichaam en geest. Diabetes is een chronische ziekte en is altijd bij je, en deze ziekte vereist altijd de aandacht, je kunt er niet van op vakantie gaan.

Tip hoe hier mee om te gaan

Een tip die ik je hiervoor kan geven, is probeer mee te gaan in wat er gebeurd probeer er niet tegen de vechten door middel van boosheid. Dat levert nog hogere suikerwaarden op weet ik uit ervaring. Wees bewust van wat er gebeurd, en observeer wat er gebeurd. Probeer er niet helemaal in te stappen maar kijk ernaar.

Hoe om te gaan met de hoge suikerwaarden?

Dus bijvoorbeeld: ik voel en zie dat mijn suikerwaarde hoog is. Dat is vervelend, maar dat  is nu wat het is. (uiteraard neem je wel de nodige maatregelen qua insuline e.d.) Belangrijk om te weten is dat dit niet gaat over goed of fout zijn/doen, maar dit heeft te maken met mijn chronische ziekte waar ik niet voor gekozen heb maar die wel bij mij hoort.

Gerelateerde artikelen

Vragen

Heb je nog vragen? Stel ze gerust door een reactie achter te laten. Ook kun je contact met mij opnemen.

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *