Diabetes en last van stress?

Diabetes en stress

Heb jij diabetes en heb je last van overmatige stress? Stress versterkt je diabetes en beïnvloedt vaak je eetpatroon. Maar hoe ga je hier mee om?

Herken jij je in de volgende omschrijvingen:

 1. Concentratieproblemen
 2. Stemmingswisselingen
 3. Opgejaagd gevoel
 4. Nergens zin in
 5. Gevoelig voor prikkels
 6. Snelle ademhaling
 7. Hoofdpijn
 8. Slapeloosheid

Stress in combinatie met diabetes

Als je diabetes hebt, kan stress je bloedsuikergehalte flink ontregelen. Het kan ervan stijgen, maar ook dalen. Daarnaast lijkt het erop dat mensen met veel stress vatbaarder zijn voor diabetes. Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag.

Een negatieve spiraal

Je gaat mogelijk slechter voor je zelf zorgen door bijvoorbeeld:

 • maaltijden over te slaan of juist meer te eten;
 • medicatie vergeten in te nemen;
 • meer alcohol te drinken;
 • vergeten de bloedglucosewaarden te controleren;
 • minder lichaamsbeweging.

Hoe creëer je een gezonde levensstijl met diabetes?

Vaak weten we wel wat goed voor ons is, maar is het heel moeilijk om in de hectiek van alledag ook echt zo te leven. Mindfulness helpt mensen met diabetes om niet telkens weer te vervallen in je oude gedrag en daardoor negatief over jezelf te gaan denken.

Mindfulness helpt om juist op de meest moeilijke en verleidelijke momenten die keuzes te maken waardoor je je krachtig en gelukkig voelt, waardoor je het leven leidt dat je graag wilt leiden .

Diabetes vraagt om telkens weer, bijna van moment tot moment, bewuste keuzes te maken. Een hele opgave! En natuurlijk gaat dit niet altijd voor de volle 100%.

Als het wel eens tegenzit helpt mindfulness je ook om minder hard over jezelf te oordelen, jezelf meer te ondersteunen en te bemoedigen in plaats van onderuit te halen. En dat kunnen diabetespatiënten erg goed gebruiken!

Mindful leven

Wil je leren om mindful door het leven te gaan hand in hand met de diabetes? Minder te oordelen over jezelf?

Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik ben als diabetescoach gespecialiseerd in de coaching van diabeten die vastlopen in het dagelijks leven. Regelmatig organiseer ik mindfulnesswandelingen, voor data, raadpleeg hiervoor de agenda.

 Vragen

Heb je vragen of wil je meer weten? Laat rustig een reactie achter. Uiteraard kun je ook contact met mij    opnemen.

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *