Diabetes en het gezinsleven

Diabetes en familie, gezinsleven

Diabetes kan een behoorlijke impact hebben op je gezinsleven? Herken jij je in de volgende vragen?

 • Heb je ook iemand in het gezin met diabetes?
 • Delen jullie de zorg met elkaar voor de diabetes?
 • Hoe deel je jouw angsten en gevoelens met elkaar?
 • Voelt degene met diabetes in het gezin zich wel eens bezwaard?
 • Welk impact heeft het voor de andere gezinsleden?
 • Hoe kun je diabetes integreren in het gezinsleven?

Mijn ervaring als diabeet

Rond mijn 26e kreeg ik te horen dat ik diabetes type 1 had. Ik woonde toen op mezelf en mijn ouders, familie en vrienden waren uiteraard bezorgd hoe dit nu allemaal moest. Gelukkig had mijn opa ook diabetes en was het voor mij en mijn ouders niet vreemd, dat maakte dat we er op een redelijk nuchtere manier mee om konden gaan.

Mijn partner en diabetes

Gaandeweg moest ik meer gaan spuiten en werd ik op de insulinepomp gezet, daardoor werd mijn diabetes beter gereguleerd. Toen ik 28 was leerde ik mijn man Joost kennen. Hij heeft zich verdiept in de diabetes en sinds die tijd is hij altijd alert op mijn suikerwaardes, hypo’s en hypers. Daarnaast zorgt hij ook altijd dat hij proviand in zijn jaszak en in zijn auto heeft.

Diabetes integreren in ons gezinsleven

We doen het eigenlijk samen, wanneer ik voor het slapen gaan twijfel bij de glucosewaarde overleggen we samen wat het beste is en dat is fijn. Ook onze dochter is helemaal gewend aan de diabetes, en weet dat als ik een hypo heb er in ieder geval koolhydraten moeten komen. Ik herinner me dat toen ze vier jaar was in ik zei dat ik even rustig moest zitten vanwege de hypo ze direct aangerend kwam met een pakje sultana.

Diabetes integreren in je gezinsleven

De juiste balans vinden

En in de loop van de jaren is ze hierin mee gegroeid en doet ze soms gezellig mee met de hypo. We leven zo gezond mogelijk, we eten gezond en proberen voldoende te bewegen, daarnaast is het belangrijk dat er balans is in werk en ontspanning. We leven met z’n drietjes samen met de diabetes, en handelen naar wat zich aandient.

Openheid geven over diabetes

Voor mij is het altijd belangrijk geweest om tegen een ieder open te zijn over de diabetes, dat ik soms extra moet prikken, extra moet eten of iets juist niet neem. Dit geeft mij de ruimte en vrijheid om op een verantwoorde manier samen met mijn gezin met de diabetes samen te leven.

Tips voor jou hoe om te gaan met diabetes in het gezin

 • Zorg dat iedereen op de hoogte is wat diabetes betekend voor jou met de diabetes
 • Betrek ook kinderen erbij en leg het uit op hun leeftijdsniveau
 • Vraag aan de overige gezinsleden zonder diabetes regelmatig hoe zij het ervaren om om te gaan met de diabetes
 • Voor ouders van kids met diabetes is het belangrijk dat er samen of met anderen nagedacht of gesproken wordt hoe in het gezin om te gaan met leefregels voor de diabetes. Ook is, net als in alle gezinnen, het belangrijk om regels en grenzen te hebben en het kind te ondersteunen of coachen.
 • Met diabetes is een gezonde leefstijl belangrijk en er moet altijd veel aandacht zijn voor gezonde voeding, veel beweging en verder zo gezond mogelijk leven. Dit vergt discipline van een ieder in het gezin.
 • Het naleven van een gezonde leefstijl gaat een stuk eenvoudiger als het hele gezin meedoet. Bijvoorbeeld door voor het hele gezin gezond te koken in plaats van aparte maaltijden te bereiden en met elkaar aan lichaamsbeweging te doen Bijkomend voordeel: het hele gezin werkt actief aan een goede gezondheid.

Ik hoop dat bovenstaande tips je kunnen helpen om de diabetes te integreren in het gezin. Neem je tijd, stap voor stap en heel bewust. En besef je kunt iedere dag opnieuw kiezen, gun jezelf deze ruimte!

Kun je bij bovenstaande hulp gebruiken, neem dan contact met mij op. Samen zoeken wij de weg in de omgang met de diabetes in het gezin.

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *