Diabetes integreren in jouw leven?

Hoe herken je diabetes?

Onlangs zag ik op de site van de Diabetesvereniging Nederland de quote staan hoe ga je om met diabetes, en kun je de diabetes accepteren. En dat triggerde mij enorm zowel als Diabetescoach als diabeet, want ja ik weet hoe ik het doe, maar hoe doen anderen dat?

Voor iedereen anders

En waar loop je tegenaan? In de reacties was duidelijk zichtbaar dat het voor iedereen anders is. Logisch want ieder zijn belevingswereld en zijn kijk op de wereld is anders, dus zal een ieder dat ook anders ervaren. Dus helaas hierop is niet een eenduidig antwoord mogelijk. Ieder mens is uniek dus ook in de ervaring met diabetes.

Mijn ervaring

En hoe heb ik dat dan gedaan? Door te doen, te ervaren, door vallen en weer opstaan, maar vooral en met name ook door het te delen met anderen. In eerste instantie de familie en het gezin, maar daarnaast ook met vrienden en collega’s.

Wat mag je van jezelf?

Zodat anderen ook leren wat voor mij belangrijk is om op een goede manier om te gaan met mijn diabetes, bijvoorbeeld heel praktisch, geregeld en tijdig eten, en voldoende beweging, maar soms ook gewoon ff balen dat het er is en nooit meer vertrekt en het daarover te kunnen hebben. En wat doe je dan als je ervan baalt en eigenlijk zin hebt in een grote reep chocola? Wat mag je van jezelf? Is het belangrijk wat anderen van je denken?

Hoe ga ik hier mee om?

In de loop van de jaren heb ik de diabetes geaccepteerd en is het onderdeel van mij en mijn leven geworden. In mijn beleving ben ik moeder, echtgenote, vriendin, collega maar dus ook diabeet. Voor mij is dit een gemakkelijkere manier om ermee om te gaan, maar ik ben mij er terdege van bewust dat dit niet voor iedereen geldt en dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat het voor jou leefbaar is en blijft voor langere tijd.

Vind je het ook niet makkelijk om om te gaan met de diabetes? Of om diabetes te accepteren en te integreren in jouw leven?

Als tip wil ik je meegeven om eens voor jezelf na te gaan, wat het precies voor jou zo moeilijk maakt om om te gaan met de diabetes, en dat kan voor iedereen anders zijn. En aan dat stukje te gaan werken. Hoe? Stap voor stap.

Wat zijn de moeilijke moment?

Schrijf eens voor jezelf op wat de moeilijke momenten zijn. Wat gebeurt er dan? Of gebeurt er niet? Wat zeg je tegen jezelf? Door dit voor jezelf te onderzoeken, en naar jezelf te kijken worden er misschien al veel dingen duidelijk.

Gaat het bij jou misschien om het praktische deel dat het moeilijk voor jou maakt bijvoorbeeld, voeding, beweging, rust? Overleg dan eens met de diabetesverpleegkundige, diëtiste of praktijkondersteuner. Vaak leidt een kleine aanpassing in jouw dagelijkse patroon tot grote resultaten.

Inzichten en handvaten

Gaat het over hoe je over jezelf denkt in combinatie met de diabetes, of hoe anderen over je denken, dan kan ik je helpen hier inzichten in te krijgen en je handvaten te geven hoe hier mee om te gaan. Samen gaan wij op weg om dit te onderzoeken.

Meer weten?

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *