Met diabetes op vakantie

Op vakantie met diabetes

Heb jij diabetes en ga je op vakantie? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid op vakantie gaat. Zodat je voorkomt dat je in situaties terechtkomt die problemen geven met jouw diabetes.

Welke factoren hebben invloed op diabetes?

Natuurlijk kennen we allemaal de checklisten die je kunt gebruiken als je diabetes hebt, dit is met name gericht op alle medicijnen en hulpmiddelen die je mee moet nemen als je op vakantie gaat.

Maar waar dien je nog meer rekening mee te houden als je op vakantie gaat en je hebt diabetes?

  • Klimaat
  • Tijdsverschil
  • Andere voedingsmiddelen/eettijden
  • Luieren of juist actief
  • Alcoholgebruik
  • Hygiëne

Bovenstaande factoren kunnen allemaal van invloed zijn als je diabetes hebt. Dus wanneer je weet welke reis je gaat maken, is het belangrijke voor jezelf bovenstaande punten te checken.

De invloed van het klimaat

Een ander klimaat heeft vaak ongemerkt invloed op uw bloedglucose. Insuline wordt door warmte sneller en beter opgenomen, waardoor de kans op een hypo toeneemt. Als je een dagje op het strand ligt en lekker luiert en niets doet, kan jouw bloedglucose stijgen. Minder stress en veel ontspanning werken juist weer bloedglucose­verlagend.

Daarnaast heeft het klimaat ook invloed op de insulinepomp en meetapparatuur bij extreme warmte of kou dien je hier rekening mee te houden. Extra meten tijdens de vakantie is daarom verstandig.

Tijdsverschillen en diabetes

Wanneer er sprake is van een tijdsverschil is het binnen Europa vliegen geen probleem, maar bij langere vluchten moet je rekening houden met het tijdsverschil.

Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de vakantie samen met jouw diabetesverpleegkundige, internist of praktijkondersteuner een schema heeft gemaakt hoe te handelen met je insuline-schema of tabletten.

Andere voedingsmiddelen

Wees alert op andere voedingsmiddelen en de hoeveelheid koolhydraten die zich hierin bevinden, je kunt vooraf op internet nagaan wat de eetgewoontes zijn in jouw vakantieland.

Diabetes? Hier let je op tijdens je vakanties

Download vooraf bijvoorbeeld de gratis app Helpdiabetes, waarbij je makkelijk de hoeveelheid koolhydraten kunt opzoeken. Zorg ervoor dat je altijd voldoende, vruchtensap, dextro en water bij je hebt en houdt zoveel mogelijk het normale eet/drinkpatroon aan.

Wat doet alcohol met je bloedsuikerspiegel?

De consumptie van alcohol kan het suikergehalte in het bloed van diabetes-patiënten doen toenemen. Daarom krijgen diabetes-patiënten het dringend advies om maar af en toe alcohol te  gebruiken en om na consumptie van alcohol extra te meten.

Persoonlijke hygiëne

Niet in alle landen is de hygiëne goed geregeld. Aandacht voor persoonlijke hygiëne en preventie van verwondingen is voor diabetes-patienten van groot belang. Het is aan te raden om flesjes hygiëne-gel mee te nemen in situaties waar er geen water voorhanden is, deze zijn te verkrijgen bij de drogist.

Aanvullende tips

Ik heb nog een aantal aanvullende tips voor je op een rij gezet.

  • Check vooraf bovenstaande punten hoe deze van invloed zijn tijdens jouw vakantie
  • Overleg en bespreek bovenstaande met jouw reispartner(s). Het is fijn om dit tijdens de vakantie met iemand te kunnen overleggen
  • Gun jezelf genietmomenten en als die er dan zijn, zoals bijvoorbeeld dat heerlijke Italiaanse ijsje, geef jezelf dan ook echt toestemming om ervan te genieten, daarna kun je eventueel een wandeling maken zodat de waarden niet teveel stijgen

Maken van bewuste keuzes

Diabetes vraagt om telkens weer, bijna van moment tot moment, bewuste keuzes te maken. Een hele opgave vooral in de vakantie! Want de diabetes gaat altijd met je mee. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden zodat ook jij kunt genieten van de vakantie met diabetes!

Gerelateerde artikelen

Heb je een vraag over hoe je om kunt gaan met diabetes tijdens je vakantie? Laat gerust een reactie achter!

  

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *