Diabetes op het werk

Diabetes op het werk

Heb jij diabetes en geeft dit problemen op je werk? Heb je geen idee hoe je hier mee om moet gaan. Bij Natuurlijk Loop Pad kun je terecht voor begeleiding.

Herken je dit?

  • Je merkt dat je een hypo hebt maar er is al een collega ziek waardoor er al achterstand is, je neemt snel iets te eten maar merkt dat je meer tijd nodig hebt om te herstellen maar vind het vervelend om dit te zeggen
  • Je staat op met een lage bloedsuiker en komt daardoor later op het werk. En je denkt oh, hoe zullen de collega’s reageren
  • Je merkt dat het werk te zwaar is en dat je extra pauzes nodig hebt, je durft het niet te zeggen bang om deze baan te verliezen
  • Je zit in een vergadering en merkt dat je bloedsuikerwaarde niet op peil is, eigenlijk moet je even meten maar je vindt het moeilijk kenbaar te maken.

Werken met diabetes

De meeste mensen kunnen doorgaans prima werken met diabetes. Voor anderen is werken met diabetes niet zo makkelijk. Het hangt ook af van het soort werk dat je doet. Natuurlijk wil je op het werk zoveel mogelijk controle over de ziekte zodat je zo prettig mogelijk je werk kunt doen als ieder ander.

24 uur per dag

Diabetes heb je 24 uur per dag zowel in je privé als in het werk is diabetes altijd aanwezig. Belangrijk is om er op het werk zelf zoveel mogelijk goed mee om te gaan en op vaste tijdstippen te eten en te rusten, de bloedsuiker te meten insuline toe te dienen en aan te passen indien nodig bij een hypo of hyper. Maar dit houdt ook in dat je soms tijd en ruimte moet vragen voor insuline toedienen, een vingerprik, en bezoek aan artsen. Waarbij je dus eigenlijk vraagt om rekening met je te houden indien nodig. En dat is niet altijd even makkelijk maar wel noodzakelijk om zo goed mogelijk te kunnen functioneren.

Maak het bespreekbaar op je werk

Wanneer je je herkent in bovenstaande zou ik je willen adviseren om samen met je leidinggevende te onderzoeken en te bespreken wat jij nodig hebt om goed je werk te kunnen doen en maak hier onderling afspraken over. Zowel jij als werknemer en de werkgever hebben er belang bij dat jij je werk goed en met zo min mogelijk verzuim kunt doen.

Contact

Mocht je hierin ondersteuning nodig hebben in de vorm van een diabetescoaching neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend gesprek bekijken we samen de mogelijkheden.

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *