Hoe herken je diabetes?

Hoe herken je diabetes?

Hoe herken jij dat je diabetes hebt? Welke symptomen zijn kenmerkend voor diabetes? Heb je al een tijdje een vermoeden dat je diabetes hebt? In dit artikel leggen wij uit hoe je diabetes herkent.

Veel mensen hebben niet door dat ze diabetes hebben omdat de symptomen vaak lijken op klachten die iedereen wel eens heeft, zoals vermoeidheid en futloosheid. Hieronder vindt je de kenmerken van diabetes type 1 en 2.

Hoe herken je diabetes type 2?

Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn:

  • vaak dorst en veel plassen
  • veel moe zijn
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Hoe herken je diabetes type 1?

Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten:

  • veel dorst en veel plassen
  • afvallen zonder dat daar een reden voor is
  • ziek en beroerd voelen
  • veel honger hebben, of juist helemaal niet
  • wazig zien
  • misselijk zijn of overgeven

Op diabetes testen bij de huisarts

Herken je hier iets van? Ga dan naar de huisarts. Een test met één druppeltje bloed geeft aan of je misschien diabetes hebt. Zo ja, dan is het belangrijk dat je snel medicijnen krijgt om je bloedsuiker te verlagen.

Zonder behandeling blijven er veel te veel suikers in het bloed zitten. Wanneer de bloedsuiker echt heel hoog is, kan iemand flink ziek zijn, flauwvallen of zelfs in coma raken.

Hoe ga je om met diabetes type 2?

Mensen met diabetes type 2 krijgen van de huisarts of medisch specialist medicijnen die ze dagelijks gebruiken. Ook voedings- en bewegingsadviezen zijn belangrijk; de gevoeligheid voor insuline verbetert namelijk als mensen meer bewegen of gewicht verliezen.

De meeste mensen met diabetes type 2 zijn onder behandeling van een huisarts en/of praktijkondersteuner, diëtist en/of fysiotherapeut.

Hoe te handelen bij diabetes type 1?

Voor mensen met diabetes type 1 is het belangrijk elke dag meerdere keren hun bloedglucosewaarde te meten. Daarnaast moeten zij insuline toedienen (via een spuit of een pomp).

Voor alle koolhydraten die ze eten berekenen ze hoeveel insuline hiervoor nodig is. Deze handelingen herhalen zich elke dag, 365 dagen van het jaar.

Hoeveel insuline gebruiken?

Bij iedereen is de hoeveelheid insuline verschillend, het hangt onder andere af van hoe gevoelig je bent voor insuline, hoeveel koolhydraten je eet, je activiteiten en je gewicht. Het is goed om gezond te eten en genoeg te bewegen, maar het geneest dit type diabetes niet. Immers, de cellen die insuline aanmaken zijn vernietigd en komen niet terug.

De meeste mensen met type 1 zijn onder behandeling van een kinderarts, internist/diabetesarts, diabetesverpleegkundige en een diëtiste.

Gerelateerde artikelen

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *