Kinderen kunnen ons leren met aandacht te zijn in het hier en nu.

Onlangs hadden wij bezoek met kleine kinderen waaronder ook een baby van 8 maanden oud. We vonden het grappig zoals hij het vloerkleed onderzocht door te voelen, ruiken en te proeven. Vervolgens zat hij minutenlang om zich heen te kijken en alles in zich op te nemen. Op dat moment benoemde ik het als een mooi voorbeeld voor Mindfulness. Want zo zijn we allemaal ooit begonnen, mindful, door onze zintuigen te gebruiken kunnen we ervaren en ontdekken en zijn we in het moment. En als je heel goed kijkt naar hoe zo’n kleintje de wereld onderzoekt kun je je weer meer bewust worden van waar je bent, wat je voelt en wat je doet. Of eigenlijk zou je kunnen zeggen je kunt het je opnieuw eigen maken, want het zit allemaal in ons en ooit zijn we allemaal zo begonnen.

Onderzoeken en ervaren

Want zo klein als ze zijn, leven ze echt in het moment en door te onderzoeken, voelen, ruiken en  proeven nemen ze alles één voor één in zich op. Kijk maar eens hoe een kind kan stilstaan bij een bloem, hij wil de bloem bekijken, aanraken, en eraan ruiken, maar vaak moeten wij volwassenen nog een heel lijstje afwerken met taken die op de planning staan en lopen we door of eigenlijk eraan voorbij en nemen we het kind daarin mee. Ik begrijp dat je niet altijd kunt stilstaan op dit soort momenten, maar probeer eens wat vaker om hierin mee te gaan om opnieuw te ervaren hoe dat is.

Mindful geboren

Eigenlijk worden wij allemaal heel mindful geboren, maar rond het  4e  jaar neemt dit af, als kind ga je dan naar school en er worden anderen dingen verwacht en…. er komt de factor tijd bij. Op tijd naar school, op tijd eten, op tijd naar bed etc.

Kinderen zijn meer in het moment dan wij, en gaandeweg wordt dat afgeleerd omdat we in deze maatschappij nu eenmaal snel en veel willen doen en vooral ook alles op tijd. Met als gevolg dat we heel veel doen maar achteraf niet eens kunnen voelen/navertellen wat we precies ervaren hebben. Waarom? Omdat we dan voorbij gaan aan wat we echt meemaken omdat we het moment niet in onszelf vastleggen omdat we alweer met het volgende bezig zijn wat op ons lijstje staat.

Tip

Mijn tip voor jou is kijk eens hoe kleine kinderen de wereld onderzoeken, en ervaar zelf opnieuw hoe dit is.

Kinderen kunnen veel van ons leren, maar wij volwassenen kunnen ook veel van kinderen leren!

About Agnes Jaspers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *