De kracht van overtuigingen

overtuigingen

Wat zijn overtuigingen? Wat je gelooft over jezelf, over anderen, over het leven en over hoe de wereld in elkaar steekt, dat zijn jouw overtuigingen Ze ontstaan vanuit conclusies die jij uit ervaringen en gebeurtenissen trekt. Vaak worden ze gezien als de waarheid. En dat is ook precies wat er gebeurd.

Als je denkt en ervan overtuigd bent dat je niet kan speechen op een bijeenkomst, zal je ook geen woord uit kunnen brengen. Onze overtuigingen hebben een sterke invloed op ons gedrag.   We hebben allemaal beperkende en verruimende overtuigingen. Een beperkende overtuiging is bijvoorbeeld: Ik ben niet goed genoeg. Een verruimende overtuiging is: Ik vertrouw op mezelf

Waar ben jij van overtuigd?

Wat heb jij meegekregen vanuit vroeger thuis? Bij mij thuis werd er onder andere altijd gezegd:

Je kunt niet meer dan je best doen!

Beter laat dan nooit!

Het valt wel mee, je gaat er immers niet dood aan!

En ik moet zeggen, ik betrapte mezelf erop dat ik dit ook met regelmaat tegen mijn dochter zei. En dacht hierover na. Hoe zit dat eigenlijk, is dat ook echt wat IK vind? Of zijn deze overtuigingen van mijn ouders?

Wil ik deze nog langer bij mij dragen en uitdragen? En daarnaast had ik ook nog diverse overtuigingen over mezelf, wie ik ben en wat ik kan. Ik heb de tijd genomen om er eens naar te kijken, maar ook om te voelen hoort dit ook bij mij? En kwam tot de ontdekking dat het niet meer voor alle overtuigingen geldt, en dat sommigen overtuigingen mij beperken.

NLP Pipi Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan

Opruimen!

Ik besloot deze beperkende overtuigingen op te ruimen. En dat gaf ruimte en rust. Want heb je enig idee hoeveel invloed overtuigingen op je leven kunnen hebben en ervoor kunnen zorgen dat het je beperkt of juist ervoor zorgt dat je bereikt wat je wilt. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Wat heb jij meegekregen vanuit huis en geldt dit ook echt voor jou?

En wil je in je leven verder met deze overtuigingen? Tijdens de NLP opleiding heb ik kennis gemaakt met de vooronderstellingen van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren, d.w.z. onbewust gedrag bewust maken) en een aantal daarvan wil ik graag noemen:

Alles is mogelijk

Je hebt altijd een keuze

Met name deze twee vooronderstellingen (er zijn er veel meer) gaven mij enorm veel ruimte en vrijheid. Het opruimen van een aantal van mijn beperkende overtuigingen en het invoeren van bovenstaande twee vooronderstellingen van NLP maken dat ik anders in het leven sta. Wil jij dit ook leren dan ga ik daar samen met jou mee aan de slag tijdens een coachsessie binnen of buiten.

Contact

Mocht je na dit artikel nog vragen/opmerkingen hebben. Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *