Prikangst voor infuusnaald (Diabetes)

Prikangst bij diabetes

Vandaag werd mij gevraagd waar ik nu nog tegenaan loop met de Diabetes en na even nagedacht te hebben kwam het antwoord naar boven namelijk het zetten van een nieuwe infuusnaald van de insulinepomp. Als je een insulinepomp hebt, is het de bedoeling dat je om de drie dagen een schone naald aanbrengt.

Doe je dat niet, dan is de consequentie dat de insuline niet meer goed wordt opgenomen of verstopt de naald. Ik weet het allemaal maar wat vind ik het nog steeds ontzettend vervelend om een nieuwe naald in mijn buik te jagen. Angst neemt de overhand, angst voor wat eigenlijk? Pijn? Iets vreemds in mijn lijf?

Angst voor de pijn

Vanaf het begin dat ik diabetes heb is dat al zo, ik zat soms een uur lang op de badkamer en durfde het gewoon niet, angst voor de pijn en angst om de naald in mijn lichaam te zetten. Het gekke is dat ik het prikken van de bloedsuiker doe alsof ik een glas water inschenk, als de normaalste zaak van de wereld.

Uitstellen

Nadat dit zeer moeizame zetten van een nieuwe naald maanden zo doorging, vertelde ik Joost (mijn man) dat ik het zo eng en moeilijk vond om de naald erin te zetten en dat ik het gewoon niet durfde. Daarbij komt ook nog dat ik een ster was geworden in het uitstellen van het zetten van de nieuwe naald. Kijken hoelang het goed gaat werd de tactiek.

Contact met de diabetesverpleegkundige

Joost heeft kort daarna contact opgenomen met de diabetesverpleegkundige en uitgelegd wat er aan de hand was, zelf durfde ik dit niet, want ik schaamde me hiervoor. Vervolgens kreeg ik een verdovingszalf die ik een uur vooraf moest aanbrengen en dit ging wel beter, maar nog steeds niet van harte. Door een uur vooraf al de zalf aan te brengen, werd het proces alleen maar langer en groter.

Nieuwe, speciale apparactuur

Nu bestaat er inmiddels speciale apparatuur waarmee je de naald in je buik “schiet” met 1 druk op de knop zit de naald erin. Maar ja dan nog wanneer druk ik op die knop, het zou in een minuut klaar kunnen zijn. Maar meestal zit ik een wel langer en doe ik eerst nog een schietgebedje en dan na mijn adem meerdere malen te hebben ingehouden, druk ik op de knop en pffffffffffffff loop ik leeg.

Betere zorg voor mijn lichaam

Inmiddels gaat het beter en doe ik bijna altijd netjes om de drie dagen de nieuwe naald. Maar soms, soms vertoon ik weer uitstelgedrag, en moet ik een nieuwe naald zetten op de meest ongelegen momenten (zoals vannacht om 2.00 uur). Op dat moment wordt ik mij ervan bewust dat ik beter voor mezelf en mijn lijf moet zorgen en dat het zetten van een naald niet het makkelijkste is maar ook niet onmogelijk. Het helpt mij om vooraf voor mezelf een beeld te schetsten van mooie bloedsuikers na het zetten van de naald en een fitte Agnes die energiek is en vals zingt.

Gerelateerde artikelen

Vragen

Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op of laat een reactie achter.

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *