Diabetes en Winterkou

Diabetes en winter

Onlangs vroeg iemand mij of de kou ook invloed heeft op mijn diabetes. In principe merk ik er niet zoveel van, als ik maar wel dagelijks in beweging blijf en blijf letten op mijn voeding. In de winter heb je toch de neiging minder te bewegen en anders te eten (stevige kost, zoals stamppot) en je lichaam moet meer moeite doen om warm te blijven. Dat zorgt ervoor dat je meer insuline nodig hebt.

Blijven meten

Belangrijk is om in deze tijd van het jaar regelmatig te blijven meten om op tijd te lage of hoge glucosewaardes  te signaleren. Dit kan soms wat lastig zijn ook mede door het koude weer, heb je vaak koude handen, wat het meten van je glucose wat minder makkelijk maakt. Blijf toch meten en warm je handen door ze te in elkaar te wrijven of te warmen aan een warm mok thee.

Let op je voeding en koolhydraten

Als het wat kouder weer is heb je vaak de neiging om meer te eten in de winter. Dat is een natuurlijke reactie van je lichaam om brandstof voor de kou binnen te krijgen. Zorg er wel voor dat je dit zoveel mogelijk beperkt en als het kan koolhydraatarme gerechten neemt (zoals bijv. een groentesoep van alleen groeten en bouillon)

Blijf in beweging

Zorg ervoor dat je elke dag minimaal een half uur beweegt, dit draagt op de volgende manieren bij aan het regelen van je bloedsuikerwaardes maar uiteraard ook aan je algehele gezondheid

  • Insulinegevoeligheid neemt toe
  • Het houdt je warm
  • Het is goed voor je humeur
  • Het is goed voor je fysieke gestel

Ik ben erg benieuwd hoe jij de winterkou ervaart in combinatie met de Diabetes, laat het me weten via een bericht op mijn Facebook Pagina

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *