Wat is een glucosemeter?

Wat is een bloedglucosemeter?

Een glucosemeter is een apparaat waarmee men zijn eigen glucoseconcentratie in het bloed makkelijk kan meten. Het is een medisch instrument wat voor mensen met diabetes type 1 als type 2 eigenlijk onmisbaar is.

Waarom een bloedglucosemeter gebruiken?

De hoeveelheid bloedglucose in je bloed verandert steeds. Dat komt door voeding, inspanning, emoties en wisselende omstandigheden: je leven is tenslotte niet elke dag hetzelfde. Het doel van de behandeling van diabetes is een zo normaal mogelijke en regelmatige bloedglucose: tussen de 4 en 8 mmol.

Om dat te bereiken pas je je voeding aan en kun je insuline spuiten of tabletten slikken. Om te weten of je inderdaad binnen die grenzen blijft, meet je regelmatig je bloedglucose.

Is je bloedglucose te hoog of te laag?

Daardoor kom je erachter of jouw bloedglucose (te) hoog of (te) laag is. Op den duur leer waardoor je bloedglucose daalt of stijgt.Om een goed inzicht te krijgen in je suikerspiegels is het beste om regelmatig te controleren. Je kunt het beste meten op nuttige momenten. Dat geldt zowel voor insuline- als tabletgebruikers.

Wat is een bloedglucosemeter?

Handige meetmomenten

Geschikte meetmomenten zijn:

  • Voor het slapengaan, om te voorkomen dat je een hypo krijg.
  • Nuchter, deze waarde is een graadmeter voor het verdere verloop van de dag.
  • 1 a 2 uur voor of na het eten, aan deze waarden kun je aflezen of jouw dosering goed is.

Hoe werkt een glucosemeter?

Voor het controleren van je bloedsuikerwaarden heb je een bloedglucosemeter nodig, een prikpen met een naaldje en teststrips. Je prikt aan de zijkant van je (schone) vingertop, zodat er een druppeltje bloed verschijnt. Het druppeltje bloed breng je dan aan op een teststrip.

Na enkele tellen geeft de glucosemeter de waarde aan van je bloedglucose op dat moment. Een goede bloedglucose ligt tussen 4 en 8 mmol/l; nuchter mag die waarde maximaal 6,9 mmol/l zijn. Mmol/l staat voor millimol per liter. Dit is een maat die aangeeft hoeveel mmol glucose per liter in je bloed aanwezig is.

Soorten glucosemeters

Er zijn veel soorten meters met verschillende mogelijkheden. Zo zijn er meters waarbij je ook op andere plaatsen kunt prikken of meters met een groot geheugen en meters die je kunt koppelen aan een computerprogramma waarbij de waarden uit kan lezen. Bespreek het eventueel met de diabetesverpleegkundige, die vaak meerdere meters kan laten zien.

Prijzen glucosemeter

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur waaraan een apparaat moet voldoen. De prijzen variëren van € 24,95 tot maar liefst € 149,95. Daarnaast vergoedt de zorgverzekering niet altijd een glucosemeter. Het is dus verstandig om je goed te oriënteren bij de aanschaf van een glucosemeter en je goed te informeren wat de voorwaarden zijn voor vergoeding.

Startset aanschaffen

Overigens kun je vaak goedkoop een startset aanschaffen. Een startset bevat over het algemeen het volgende:

  • glucosemeter
  • prikpen
  • naaldjes (lancetten)
  • teststrips
  • etui

De startersets zijn vaak goedkoop of zelfs gratis te verkrijgen. De testrips en de naaldjes zijn echter relatief gezien wel prijzig.

Continue glucosemeters

Daarnaast bestaan er ook continue glucosemeters. Een continue glucosemeter is een glucosesensor die om de paar minuten de bloedglucose meet. Dat doet het via een naaldje, dat de bloedsuiker meet in het vocht onder de huid (dus niet in het bloed zelf). De meting wordt omgerekend naar een bloedsuikerwaarde in mmol/l. Zodra de bloedsuiker te hoog of te laag dreigt te worden geeft de sensor een seintje.

Gerelateerde informatie

 

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *