Wat zijn glucosewaarden?

Wat is een bloedglucosemeter?

Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Heb je diabetes, dan is het streven naar een bloedglucose tussen de 4 en 8 mmol/l. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk: complicaties zoals problemen met ogen en nieren.

Wat is bloedsuiker of bloedglucose precies?

Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose (bloedsuiker) gaat het hele lichaam door en geeft alle cellen energie. Normaal gesproken houdt het lichaam het bloedsuikergehalte precies in evenwicht: niet te veel en niet te weinig. Bij diabetes is dat evenwicht weg en is behandeling nodig om de bloedsuiker te verlagen.

Bloedsuiker meten met een vingerprikje

Of iemand diabetes heeft, kan alleen een bloedtest duidelijk maken. Dat gebeurt vaak met een vingerprikje. In een druppel bloed wordt gemeten wat de bloedsuiker (bloedglucose) is op dat moment.

Wat zijn bloedglucosewaarden?

Richtlijnen uitslag bloedsuikertest

Bloedsuiker – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):

  • Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  • Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorfase van diabetes
  • Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

Bloedsuiker – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):

  • Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  • Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – voorfase van diabetes
  • Boven de 11 mmol/l – diabetes

Bloedonderzoek in het laboratorium

Vaak wordt als extra check het bloed onderzocht in een laboratorium. De uitslagen daarvan kunnen wat afwijken, omdat de bloedsuiker gemeten in een vingertop anders is dan in een groter bloedvat.

About Agnes Jaspers

Ik ben Agnes, de drijvende kracht achter Natuurlijk Loop Pad. Ik heb een grote passie om mensen te helpen in hun kracht te staan. Een van mijn specialismen is diabetescoaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *