Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Heb je te weinig zelfvertrouwen?

Een veel voorkomende coachvraag is: hoe krijg ik meer zelfvertrouwen of hoe kan ik minder onzeker zijn? Herken je dit en hindert het gebrek aan zelfvertrouwen jou ook in je functioneren in werk of privé? En wil je weten wat je hier aan kunt doen? Lees dan hier verder.

Herken je jezelf in onderstaande uitspraken?

  • ik twijfel vaak aan mezelf
  • ik voel me onzeker en kom onzeker over
  • ik ben vaak bezig met wat anderen van mij vinden
  • als ik kritiek krijg betrek ik het heel vaak op mezelf
  • in gezelschappen trek ik me terug en vind ik het moeilijk om contact te leggen
  • in gesprekken met anderen vind ik het moeilijk om mijn mening te zeggen
  • ik ben bang voor afwijzing
  • ik denk vaak negatief over mezelf
  • conflicten ga ik uit de weg want ik wil geen gedoe met andere mensen

Bevestiging van je omgeving

Om je zekerder te voelen vraag je bevestiging aan anderen. Alleen als een andere zegt dat het goed is, dan is het voor jou ook goed. Je vindt het immers moeilijk om zelf te zien wat jouw kwaliteiten zijn.

Dit maakt dat je hierin afhankelijk van anderen wordt. En daarnaast is het zo dat : het wat anderen van jou vinden en dat vooraf al in te vullen een belangrijke rol gaat spelen. Maar denk je werkelijk dat je het kunt invullen voor een ander? en dat je de gedachten kunt lezen?

Vergroot jouw zelfvertrouwen

Oorzaak van je onzekerheid

Hoe is deze onzekerheid ontstaan? Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Je kunt dan denken aan bepaalde (beperkende) overtuigingen die je van huis uit hebt meegekregen of die je zelf hebt ontwikkeld. Of misschien heeft het te maken met bepaalde ervaringen van vroeger op school. Het belangrijkste om te weten is wat en hoe jij hier iets aan kunt doen.

Wat kun je eraan doen?

Belangrijk is om erachter te komen, wanneer je je onzeker voelt, en in welke situaties. Wat zijn de belemmeringen waardoor je niet op jezelf kunt vertrouwen en je onzeker voelt? Daarna is het van belang om doelen te stellen. Waar wil je naar toe, welk resultaat wil je bereiken en hoe weet je dat je het doel bereikt hebt? Daarna ga je stap voor stap aan het werk, zodat je leert vertrouwen op jezelf.

Contact

Kun je bovenstaande hulp gebruiken, neem dan contact met mij op. Samen zoeken wij jouw pad in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen.

About Agnes Jaspers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *